Felhívás projektmunka készítésére, a középiskolák 9–12. osztályos diákjai számára

„Egy másik kameraállásból…”

Felhívás projektmunka készítésére, a középiskolák 9–12. osztályos diákjai számára

Mészöly Miklós, az 1945 utáni magyar prózairodalom kiemelkedő alakja 2021-ben lenne száz éves. Születésének centenáriuma alkalmából, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy életművét a fiatalabbak is felfedezzék, az I.T.E.M. Kulturális és Oktatási Alapítvány projektmunkára hívja a hazai és határon túli 9–12. osztályos középiskolásokat.

A projektmunkában résztvevők köre

A projektmunkában a magyarországi és határon túli magyar középiskolák 9–12. osztályos tanulói vehetnek részt. A projektmunka egyénileg vagy csoportban (max. 3 fő) is elkészíthető.

A projektmunka leírása

Válasszatok egyet a felhívás végén szereplő három Mészöly-regényrészlet közül, és készítsetek egy legfeljebb 3 perc hosszúságú némafilmet a választott regényrészlet inspirációjára! A némafilm ne legyen adaptáció jellegű; a cél nem a Mészöly-regények részleteinek megfilmesítése, hanem a választott részlet hatására, a film készítőiből előhívott asszociációk, képek, emlékek, ötletek filmre vitele. (A regények elolvasása, világuk átélése sokat segíthet az inspirálódásban.)

A film lehet narratív (történetmesélő) vagy anarratív (amelynek snittjei nem állnak össze történetté). A filmben nem hangozhat el beszéd, de filmzene, atmoszférazaj vagy egyéb (nem nyelvi) hangeffektek alkalmazása megengedett. Az elkészült filmnek adjatok saját címet (ez szerepeljen a film előtti főcímben)! A film végén, a stáblistán tüntessétek fel a film készítőinek és esetleges szereplőinek a nevét! Szereplők nélküli film is készíthető. (A főcím és a stáblista hossza nem számít bele a 3 perces időkeretbe.) A film bármilyen technikával készíthető (mobiltelefon, videokamera, filmfelvevőgép stb.), és lehet színes és/vagy fekete-fehér.

A film forgatása közben készítsetek munkanaplót, amelyben leírjátok, hogy (1) hogyan értelmeztétek a feladatot, (2) mi volt a film elkészítésével a célotok, (3) milyen munkafolyamatokra osztottátok fel a filmkészítés folyamatát, (4) hogyan változtak a kezdeti elképzeléseitek a forgatás során, (5) az elkészült alkotás értékelése és a forgatás tanulságai. (A munkanapló terjedelme: 1-2 oldal, Word- vagy PDF-formátum).

A projektmunkák beküldése

Az elkészült kisfilmet és a hozzá tartozó munkanaplót, vagy az azok webes tárhelyére mutató linket 2021. szeptember 30-ig küldjétek el az  info@itemalapitvany.hu email-címre! Az e-mail tárgyában szerepeljen a „Mészöly 100 – Filmes projektmunka” megnevezés, a levélbe pedig írjátok bele az alkotó(k) nevét, az iskolátok nevét, címét, illetve az elkészült kisfilm címét!

A projektmunkák értékelése

A kisfilmeket és a munkanaplókat november közepéig értékeljük. A legjobban sikerült pályaművek felkerülnek az I.T.E.M. Alapítvány honlapjára, alkotóik értékes jutalomban részesülnek.

A zsűri tagjai: Kis Hajni filmrendező, Pozsonyi Janka a filmhu újságírója, valamint az I.T.E.M. Alapítvány kuratóriuma: Osztroluczky Sarolta, Rédai Gergely, Szemes Botond.